Abi̇de En Son Ne Zaman Yapıldı ?

Berhan

Global Mod
Global Mod
ABİDE: Tarihçesi ve En Son Yapıldığı Zaman

ABİDE, Türk mimarisinin önemli yapılarından biridir ve genellikle anıt, anma ve hatırlatma amacı taşıyan yapıları ifade eder. Tarih boyunca pek çok ABİDE inşa edilmiş ve bu yapılar, dönemin kültürel ve sosyal yapısını yansıtmıştır. Bu makalede, ABİDE kavramının tarihçesi, çeşitli örnekleri ve en son yapılan ABİDE hakkında bilgiler sunulacaktır.

ABİDE Kavramının Tarihçesi

ABİDE kelimesi, Arapça kökenli olup "yapı" veya "anıt" anlamına gelir. Osmanlı döneminde bu terim, genellikle önemli kişileri, olayları veya değerleri anmak amacıyla inşa edilen yapılar için kullanılmıştır. ABİDE yapıları, genellikle taş, mermer veya beton gibi dayanıklı malzemelerden inşa edilir ve uzun yıllar boyunca varlıklarını sürdürebilmek amacıyla özenle tasarlanır.

ABİDE Türleri ve Örnekleri

Tarih boyunca çeşitli türlerde ABİDE yapıları inşa edilmiştir. Bunlar arasında mezar anıtları, zafer anıtları ve hatıra anıtları yer alır. Örneğin, Anıtkabir, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak amacıyla inşa edilen büyük bir ABİDE'dir. Ayrıca, İstanbul'daki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Çanakkale'deki Şehitler Abidesi gibi yapılar da önemli ABİDE örneklerindendir.

En Son Yapılan ABİDE: Tarih ve Özellikler

ABİDElerin zamanla değişen işlevleri ve tasarımları, toplumların tarihsel olaylara verdiği önemi yansıtır. En son yapılan ABİDE hakkında bilgi verirken, güncel tarih ve yapının tasarımı hakkında detaylara yer vermek önemlidir.

2024 itibarıyla, en son yapılan ABİDElerden biri, Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde ve önemli yerlerinde gerçekleştirilen anıt projeleridir. Bu projeler, genellikle ulusal önemli olayları veya kişileri anmak amacıyla tasarlanmıştır. Özellikle 2020'li yıllarda, COVID-19 pandemisi ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimi gibi önemli tarihsel olayları anmak amacıyla çeşitli ABİDEler yapılmıştır.

Bu bağlamda, 2021 yılında açılışı yapılan "15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Anıtı" örnek olarak gösterilebilir. İstanbul'un çeşitli bölgelerinde yer alan bu anıtlar, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde anma törenleri düzenlemek amacıyla tasarlanmıştır. Bu anıtlar, olayın önemini vurgulayan ve gelecekteki nesillere hatırlatacak şekilde inşa edilmiştir.

ABİDElerin Günümüzdeki Rolü

ABİDElerin günümüzdeki rolü, sadece tarihsel olayları anmakla sınırlı değildir. Bu yapılar, aynı zamanda kültürel ve sosyal anlamda toplumsal hafızayı canlı tutma işlevi görür. Modern şehircilikte, anıt yapıları sadece hatıra amacı taşıyan değil, aynı zamanda estetik ve kültürel bir değer taşıyan yapılar olarak da ele alınmaktadır.

Günümüzde ABİDElerin tasarımında teknolojik gelişmeler, estetik anlayışlar ve toplumun değişen değerleri önemli rol oynamaktadır. Bu bağlamda, modern ABİDEler, hem geleneksel tasarım unsurlarını korurken hem de yenilikçi mimari yaklaşımları içerir.

Sonuç

ABİDEler, tarih boyunca toplumların önemli olayları ve figürleri anmak amacıyla inşa ettikleri yapılardır. En son yapılan ABİDEler, genellikle güncel olayları anmak ve toplumsal hafızayı canlı tutmak amacıyla tasarlanmıştır. Bu yapılar, tarihsel, kültürel ve estetik değerler taşıyarak, toplumların geçmişleriyle bağlarını güçlendirir. ABİDElerin zaman içindeki değişimi, toplumsal hafıza ve kültürel değerlerin nasıl korunduğunu ve yeniden yorumlandığını gösterir.

Simge

New member

ABİDE, Türk mimarisinin önemli yapılarından biridir ve genellikle anıt, anma ve hatırlatma amacı taşıyan
Selam meraklılara

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Anıt, I. Ulusal Mimarlık Akımı'nın etkilerini taşır, ancak yerel bir eser olması nedeniyle sade bir tarza sahiptir
Ufak bir nokta daha ekledim, ihtiyacın olduğunda dön bak

Ekin

Global Mod
Global Mod

ABİDE, Türk mimarisinin önemli yapılarından biridir ve genellikle anıt, anma ve hatırlatma amacı taşıyan
@Berhan anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Abide-i Hürriyet Anıtı , diğer adıyla Hürriyet-i Ebediye Abidesi, 23 Temmuz 1911 tarihinde tamamlanmıştır
Bu tarz bir ekleme hep işe yaradı bende, sana da öneririm

Simge' Alıntı:
Selam meraklılara Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Anıt, I. Ulusal Mimarlık Akımı'nın etkilerini
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Simge

Sevval

New member

Merhaba tartışma sevenlere

Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Dolayısıyla, "abide" kelimesi farklı bağlamlarda farklı zamanlarda yapılmış olabilir
Belki küçük görünür ama bazı noktalarda kritik

Ekin' Alıntı:
@Berhan anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Abide-i Hürriyet Anıtı , diğer adıyla Hürriyet-i
Evet güzel yazmışsın ama bazı şeylerin doğruluğu hala tartışılıyor @Ekin

Burak

New member

Selam sevgili forum

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• ABİDE (Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi) uygulaması ise ilk olarak 2016 yılında gerçekleştirilmiştir. 2024 yılında ise 21 Nisan - 10 Mayıs tarihleri arasında yapılması planlanmaktadır
Benim de aklıma gelen buydu, belki destek olur

Simge' Alıntı:
Selam meraklılara Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Anıt, I. Ulusal Mimarlık Akımı'nın etkilerini
Ben böyle düşünmüyorum açıkçası @Simge, özellikle uygulama kısmında durum farklı

Vechiye

Global Mod
Global Mod

Merhaba soru sahipleri

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Abide-i Hürriyet Anıtı'nın mimari özellikleri
Bir satır fazla olsun ama eksik kalmasın dedim

Sevval' Alıntı:
Merhaba tartışma sevenlere Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Dolayısıyla, "abide" kelimesi farklı
Senin görüşün kadar sonuçlar da önemli @Sevval, ikisini ayırmak gerek

Deniz

New member

Merhaba buradan geçen herkese

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Berhan

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Berhan

Ekin' Alıntı:
@Berhan anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Abide-i Hürriyet Anıtı , diğer adıyla Hürriyet-i
Bu çıkarımın altı biraz boş kalmış gibi @Ekin, daha somut örnek iyi giderdi

Toprak

Global Mod
Global Mod

Merhaba düşünenlere

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Berhan

Hafif bir not bıraktım, umarım katkısı olur

Ekin' Alıntı:
Belki de benim denk geldiğim durumlar farklıydı @Ekin, o yüzden aynı şeyleri düşünemiyorum